About me - Katerina Ilieva

Moje ime je Katerina Ilieva.
Rođena sam u divnom gradu Bitola u Republici Makedoniji.
Od svoje 18-te godine živela sam u Skopju, ali kao dete bivše Yugoslavije, moja rodbina i prijatelji nalaze se svuda, od Vardara pa do Triglava.
Moja prva profesija stjuardese, puna dinamike mi je donela mnoga zanimljiva putovanja i upoznavanje različitih kultura, naroda i njihovih običaja. Danas živim i radim u Sigapur, ali često putujući na relaciji Azija-Evropa.

Rođena sam u zemlji gde je umetnost duga tradicija, kao muziku, folklor, staro zanatstvo i svako rođen u Makedoniji nosi ove vrednosti u sebi.Još kao dete bila sam zaljubljenik umtnosti i shvatila da lepota i umeće starih majstora i zanata predstavljaju inspiraciju za moje buduće stvaralaštvo. Ipak, pitala sam se kako ću se snaći u novoj sredini, potpuno različitoj od moje. Proučavala sam ljude, običaje, mogućnosti koje ovaj fascinantni grad pruža i shvatila da veoma lako mogu da ostvarim svoje želje i da konačno mogu da uživam u svom radu.

Tradicionalno i kroz vekove, Azija ima posebno lep nakit koji zauzima veoma važno mesto u njihovoj kulturi i statusu familija. On se prenosi sa generacije na generaciju i čuva sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Očarana lepotom minerala i kristala, laka dostupnost plemenitih metala, dragog kamenja, srebrnih i zlatnih elemenata, alata,..... moje ideje i kreacije su sada veoma lako mogle da se ostvare. 

Ali ja sam želela i da učim. Moj početak je bio vezan za učiteljicu Arraya, sa Tajlanda koja mi je otkrila tajne 2004 godine. U početku sam mislila da će sve ostati samo lično zadovoljstvo i moj mali hobi, ali ona me je ubedila da sam zapravo krenula putem svoje buduće profesije. 

Unikatna, ručna izrada je nešto što duboko poštujem, jer privlači veliku pažnju kreativnim izrazom umetnika i nemerljivom količinom ljubavi utkanom u svaki detalj nakita, koji nosi svoj zapis. Polako sam stvarala svoj krug obožavalaca, jer se nakit koji sam radila veoma lako prepoznavao. 

Kako bi svom radu i izradi nakita dala sopstveni pečat, počela sam da tragam za nečim novim. 
Link to : Jewellery Design & Mannagement International School  gde možete da vidite sve visoko kvalitetne i profesionalne mogučnosti, različitih obuka koja ova škola nudi svojim studentima.

Link: G-đa Tanja Sadow vlasnica škole i moja predivna instruktorka me je lagano uvodila u čudesne i nove svetove različitih materijala i tehnika. Ovom prilikom joj se iskreno zahvaljujem na nesebično preneseno znanje.

Ali nekako osim tradicionalnih veština, najviše me je privuklo novo tehnološko čudo iz Japana, zvano:"Art Clay Silver" -Umetnička Srebrena Glina. 
Dobijena reciklažom, koja se sastoji od finih čestica matala-srebra, bakra, zlata, vode i netoksičnog organskog veziva.Podsetila me je na plymer glinu, jer se mogla na isti nacin modelovati, ali sve ostalo što je sledilo u izradi nakita od ovog materijala, bilo je potpuno različito i novo. 
Kada se oblikuje komad nakita sušenjem gline, voda isparii i dobija se željeni fini oblik koji smo zamislili, a koji predstavlja čar i izazov krhkog komada u vašim rukama. Pečenjem na temperaturi nešto nižoj od tačke topljenja metala-srebra, zlata, bakra i sl. organsko vezivo izgori i dobija se potpuno čist metal, zahvaljujući sili athezije, koja čestice drži čvrsto povezane. Predmet se pri pečenju neznatno skuplja, ali zadržava željeni oblik.
Potom se komad finalizuje najfinijim obradama i tehnikama, kako bi se dobio zamišljeni, iskreirani oblik nakita najvišeg kvaliteta srebra čistoće 999, zlata 22 karata ili 100% čistog bakra. 

Naravno sve ovo je zahtevalo i adekvatnu edukaciju.
U 2007 god. sam u školi sa zadovoljstvo završila kurseve za Art Clay Silver and Gold - Umetnička Srebrena i Zlatna Glina.
Nivoa: 
- Basic Level  
- Advanced Level

I tako kreativac i dizajner čije su kreacije usrećile mnoge dame, je uspešno polozio ispit i stekla se statusom Senior Art Clay Instructor. Link gde možete pogledati moje sertifikate za završenu obuku:SERTIFIKATI

Naravno u svetu gde je edukacija lako dostupna, gde postoje standardi i pravila, a  gde se poštuje i vrednuje znanje i umeće, Azija, Amerika, Evropa, Singapur, bilo je lako dobiti kvalitetnu obuku i uz stručnog učitelja savladati bezbrojne tehnike u izradi nakita, koje sada nudim i želim nesebično da podelim sa Vama.
U skladu sa svojom ličnošću, shvatila sam da bi bilo divno učiniti i prenositi stečeno znanje, sa istim profesionalnim kvalitetom, ali dostupno i u mojoj zemlji Makedoniji kao i na prostorima bivše Yugoslavije, pa sam u 2010 godini odlučila da počnem sa edukacijom, onih koji su hteli od mene da uče. Naučiti druge da uz bezbroj mogućnosti ostvaruju svoje ideje, ali i priprema i obuka onih koji bi svoje znanje takođe mogli da prenesu kvalitetno nekome, a uz to probuditi skrivenu kreativnost i potencijale kod svakoga od nas, je pravi izazov i fantastičan uspeh. Lagano sam  krenula da otvaram vrata novih mogućnosti za mnogo kreativnih ljudi, željnih novih znanja i umeća, da iskažu svoje umetničko biće i svoje umetničke doživljaje.

Iskreno želim, da se oformi zajednica umetnika od Vardara pa do Triglava, jer duboko verujem u veštine i kreativnost naseg naroda i svakog pojedinca.
Pitala me prijateljica koji je moj krajni cilj?

DAROVATI  ljudima svoje znanje, iskustvo, zahvalnost, poštovanje, iskrenost, ljubaznost, tolinu, razumevanje, bliskost, ... jeste darovanje  LJUBAVI.

          NEKA LJUBAV I RADOST BUDE VEČNO U NAMA

                                          HVALA VAM